Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Weimaraner

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Weimaraner

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Weimaraner is een bijzondere hond om te zien. Het is een middelgroot tot groot hondenras. De Weimaraners komen oorspronkelijk uit Duitsland. Daar werden ze voor het eerst gefokt aan het Hof van Weimar. Vandaar dat ze ook de naam Weimaraner hebben gekregen. De gemiddelde leeftijd van de Weimaraner is elf jaar.

Er zijn ook voorbeelden bekend van Weimaraners die veel ouder zijn geworden. De hond is herkennen aan zijn mooie zilvergrijze, reegrijze of muisgrijze vacht. De hond is jarenlang alleen voor de jacht gefokt. Pas sinds de laatste jaren zie je de hond steeds meer als gezinshond opkomen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

Hoe oud kan een Weimaraner worden?

Een Weimaraner wordt gemiddeld tien tot dertien jaar oud. Er zijn Weimaraners die iets ouder worden, er zijn er helaas ook niet de tien niet eens halen. De Weimaraner is een middelgrote tot grote hond. En de meeste honden van die omvang worden niet veel ouder dan tien tot dertien jaar.

Als je het omrekent naar hondenjaren, dan is de conclusie dat ze best oud worden. Een hondenjaar wordt vaak vergeleken met zeven mensenjaren. Dus als de Weimaraner tien jaar oud wordt, dan is dat in mensenjaren zeventig jaar. En wordt de hond dertien, dan zou dat omgerekend 79 jaar zijn. Best een respectabele leeftijd.

De ontwikkeling van de Weimaraner

Een Weimaraner wordt natuurlijk als pup geboren. Ze zien er schattig uit, klein, veel vel, een mooie grijze vacht en prachtige hemelsblauwe ogen. Naarmate ze ouder worden verandert de kleur van de ogen van fel hemelsblauw naar blauw. Er zijn verschillende fasen in het leven van een Weimaraner te herkennen.

Van pup tot een oude hond. Na 1 tot 2 jaar is de Weimarse Staande een volwassen hond geworden. Hij is dan vaak door de puberteit heen en je zult merken dat de hond iets rustiger wordt. Zijn uiteindelijke omvang heeft de hond al met 6 tot 8 maanden bereikt.

Vooral in de eerste levensfase van de Weimaraner gebeurt er veel. Als pup groeien ze binnen een half jaar uit tot een middelgrote of grote hond. Dat gaat razendsnel. Ze worden zindelijk, wisselen hun melkgebit in voor een volwassen gebit en ze groeien flink. Rond een jaar gaan ze flink puberen. Het is dan nog belangrijker om consequent te zijn.

Het advies is ook om direct met je Weimaraner pup op cursus te gaan. De hond leert dan de basiscommando’s en hij leert dat hij naar zijn baas moet luisteren. Na twee jaar is de hond volwassen. Dit is de perfecte leeftijd om met de hond te gaan jagen. En uiteindelijk zul je merken dat je hond rond zijn negende of tiende verjaardag rustiger is.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Weimaraner (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Jagen met je Weimaraner

De Weimaraner is een echte jachthond. Jarenlang is dit ras puur en alleen gefokt voor het jagen. Rond de tweede verjaardag van je hond is hij volwassen. Als het goed is heb je al aardig wat cursussen met hem gevolgd en zijn jullie goed op elkaar ingespeeld.

Dit is dan het moment om samen te gaan jagen. Je Weimaraner zal het prachtig vinden. De jonge hond zal het terrein doorgronding afzoeken naar wild. En heeft hij de geur in zijn neus, dan zal hij bevriezen. Jij weet dan precies waar het wild zich verstopt. Op jouw teken laat de hond het wild schrikken en dat is het perfecte moment om het schot te lossen.

Zolang je Weimaraner nog vol energie zit, kun je met hem blijven jagen. De Weimaraner is een van de snelste honden ter wereld. Hij kan wel 56,3 kilometer per uur halen. Ze hebben altijd energie te over en een geweldige werklust. Gemiddeld worden Weimaraners 10 tot 13 jaar. Er zijn jagers die met hun oude hond nog steeds de jacht bedrijven.

Maar er zijn ook jagers die de hond hebben ingeruild voor een jonger exemplaar. De oude hond geniet dan lekker van zijn welverdiende rust. Per hond is het verschillend tot welke leeftijd je ze in kunt zetten bij de jacht.

Leer alles over hoe je jouw Weimaraner gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Weimaraner zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Weimaraner als trouwe viervoeter voor je gezin

Naast het feit dat de Weimaraner een goede jachthond is, kun je deze hond ook uitstekend in een gezin plaatsen. De hond is lief, intelligent, beschermend, slim en energiek. Bij een actief gezin dat er graag op uittrekt, zal een Weimaraner goed op zijn plaats zijn. Dit hondenras wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud.

Dat betekent dus ook dat je al die jaren voor de hond moet zorgen. Gelukkig is de Weimaraner een gezond ras en komen er nauwelijks ziekten voor bij deze honden.

Dit hondenras heeft enorm veel energie en zal deze energie ook kwijt moeten. Dat betekent dat er dagelijks een flinke wandeling met de hond gemaakt moet worden. Dan kan de hond zijn energie kwijt en heb je een rustige, vriendelijke en lieve hond in huis. Als je geen tijd hebt om dagelijks een flink uur met je hond te wandelen, dan is de Weimaraner waarschijnlijk niet de juiste hond voor jou en je gezin.

De Weimaraner en verlatingsangst

De Weimaraner kan heel slecht alleen zijn. Hij krijgt dan snel last van verlatingsangst wat zich uit in ongepast gedrag en gebijt op je meubels en schoenen. Deze honden zijn erg sociaal, ze zijn ook heel aanhankelijk naar hun baas toe. Het liefst gaan ze overal waar hun baas ook gaat. Ook met vakanties wil de Weimaraner het liefst met je mee.

Ze voelen zich niet prettig in een kennel, omdat ze daar te weinig mensen om zich heen hebben. Ook daar kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen. Meenemen is natuurlijk niet altijd een optie, maar met een goede hondenoppas aan huis doe je je Weimaraner een groot plezier. Hij krijgt dan de aandacht die hij verdient en hij voelt zich niet alleen gelaten.

Ook krijgen deze honden in een kennel vaak te weinig beweging. Dit zorgt ook voor extra frustratie bij je hond. Een oppas aan huis kan dit voorkomen. De hond krijgt dan voldoende beweging en aandacht. Precies wat een Weimaraner nodig heeft.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!