Home | Maak kennis met de ruwharige Weimaraner (lang artikel)

Maak kennis met de ruwharige Weimaraner (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Officieel bestaat er geen ruwharige Weimaraner. Het ras kent alleen een korthaar en een langhaar. Dus een ruwhaar komt bij dit ras niet voor. Het kan natuurlijk zijn dat de ruwharige Weimaraner geen zuivere hond is, maar een mix van bijvoorbeeld een Weimaraner en een Duitse Staande Draadhaar.

Deze beide honden lijken qua bouw veel op elkaar. Maar de beharing is wel anders. De Draadhaar heeft een ruwharige vacht. Dus uit een kruising van de Weimaraner en de Duitse Staande Draadhaar zou een ruwharige Weimaraner kunnen ontstaan.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

Verschil in het uiterlijk tussen de Weimaraner en Duitse Staande

Het grootste verschil in uiterlijk tussen de Weimaraner en de Duitse Staande Ruwhaar of Draadhaar is de beharing. De een heeft een gladde vacht met korte haren en eigenlijk geen onderwol. De ander heeft juist een ruwe vacht, met een dichte en waterafstotende onderwol. De lichaamsbouw is bijna hetzelfde.

Als je de twee honden naast elkaar zou zien, dan zou je denken dat het familie van elkaar is. Ze hebben allebei een kop met afhangende lange en dunne oren. De kleur van de ogen verschilt wel. De ogen van de Weimaraner zijn blauw van kleur en die van de Ruwhaar zijn bruin.

Geen erkenning voor de ruwharige Weimaraner

Het Weimaraner ras erkende in het begin maar één soort beharing. Dat was de kortharige vacht. Later is ook de langharige Weimaraner erkend. Als je nu een Weimaraner met een officieel stamboom document wilt kopen, heb je de keuze uit een korthaar of een langhaar.

Erkende fokkers zullen geen ruwharige Weimaraner te koop hebben. Omdat dit soort beharing niet voort kan komen uit een dekking van twee raszuivere Weimaraners. De ruwharige variant is niet door de rasvereniging erkend.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Natuurlijk is het mogelijk om een ruwharige Weimaraner te kopen. Dan moet je er rekening mee houden dat er altijd een mix is gemaakt van een Weimaraner met een ander type hond. Om te weten wat het karakter van de hond zal zijn, is het altijd verstandig om de fokker te vragen naar de vader en de moeder van de pup.

Misschien is de vader een raszuivere Duitse Staande Draadhaar en de moeder een Weimaraner. Dan is het een prima pup. Deze kruising wordt vaker gedaan en bewezen is dat er hele mooie en lieve honden uit deze kruising ontstaan.
Als de fokker niet weet wie de vader is, dan is het lastiger te zeggen of het een goede of een minder goede kruising is. Stel de fokker daarom altijd veel vragen over de moeder en de vader van de pup. Het beste is dat je beide honden kunt zien. Dan weet je al snel wat het karakter van je pup zal zijn. Bij twijfel kun je beter nog even wachten het kopen van een hond.

Het karakter van een ruwharige Weimaraner

Bij een ruwharige Weimaraner is er meestal sprake van een kruising tussen een Weimaraner en een Duitse Staande Draadhaar. Dan is de kans op een ruwharige hond die verder het uiterlijk heeft van een Weimaraner redelijk groot. Ook kan deze mix een ruwharige hond opleveren met de mooie en bijzondere zilvergrijze kleur van de Weimaraner.

Het karakter van deze hond is vaak vriendelijk, energiek, aanhankelijk en een beetje eigenzinnig. Het zijn honden die goed gesocialiseerd moeten worden. Ook is het belangrijk om de ruwharige Weimaraner consequent op te voeden. Niet met harde hand, maar wel consequent. Voor deze honden is het belangrijk te weten waar ze aan toe zijn. Ze verlangen duidelijkheid van hun baas.

De ruwharige Weimaraner wil dolgraag voor zijn baas werken. De hond heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct. Wanneer er niet gejaagd wordt met deze hond, dan is het belangrijk dat de hond voldoende beweging en uitdaging krijgt. Dat kan door lange wandelingen te maken, door de hond vrij en los te laten lopen in het bos, maar ook door trainingen met de hond te volgen. Laat je hond pas los als je zeker weet dat je hem goed onder controle hebt. Een ruwharige Weimaraner kan, zodra hij bijvoorbeeld een konijn ruikt, er snel vandoor gaan.

Leer alles over jouw lieve Weimaraner

Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De ruwharige Weimaraner als gezinshond

De ruwharige Weimaraner is een trouwe en lieve gezinshond. Maar toch is de hond niet voor ieder gezin geschikt. Dit type hond heeft ontzettend veel energie en deze energie moet hij dagelijks kwijt kunnen. Dat betekent lange wandelingen samen met je hond. De hond gaat graag mee als het gezin op stap gaat. Het zijn intelligente en sociale honden. Ze zijn het liefst de hele dag bij de baas in de buurt en volgen hem overal.

De ruwharige Weimaraner kan net als de Weimaraner en de Duitse Staande niet goed alleen zijn. Ze hebben mensen om zich heen nodig. Als ze te lang en te vaak alleen zijn, krijgen ze last van verlatingsangst. Het is erg lastig om de hond hier weer van af te helpen. Dus voorkomen is beter dan genezen.

Heb je een druk leven en ben je veel van huis, dan is de ruwharige Weimaraner niet de juiste gezinshond voor jou. Ben je wel veel thuis, heb je veel tijd voor je hond en ben je actief ingesteld, dan kun je overwegen om een ruwharige Weimaraner te nemen.

Waar kun je een ruwharige Weimaraner kopen?

De ruwharige Weimaraner is geen rashond. Daarom kun je deze hond vaak niet bij een erkende fokker kopen. Koop ook niet een hond via internet, want dan weet je nooit zeker welke kruising het is. En dan kun je problemen krijgen bij de socialisatie en opvoeding van de hond. Er zijn wel een aantal fokkers die fokken met honden van verschillende rassen. Zij zoeken de juiste rassen bij elkaar, zodat ze zeker weten dat er uit de mix sterke en gezonde pups voortkomen.

Een erkende fokker of een dierenarts weet kan je vaak op weg helpen om een juiste fokker te vinden voor jouw ruwharige Weimaraner. Je koopt dan geen hond met een stamboom. Maar de pups zijn wel voortgekomen uit een mix van twee rashonden met een officieel stamboom document.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!