Inhoudsopgave
De Weimaraner is een jachthond uit Duitsland. De hond komt van oorsprong uit de historische stad Weimar. Vandaar dat de naam Weimaraner aan deze rashond is gekoppeld. Weimar was van oudsher een echte cultuurstad. Deze stad, die in het oosten van Duitsland ligt, is ook bekend om de vele beroemdheden die er woonden. Liszt, Bach en Goethe vinden in Weimar hun oorsprong.
De Weimaraner heeft zijn naam gekregen van Groot Hertog Karl August von Sachsen Weimar (1757-1828). Hij was een groot jachtliefhebber en had ook vele jachthonden, waaronder Weimaraners. Dit hondenras werd aan het Hof van Weimar stelselmatig gefokt.
Maar men denkt dat het ras al veel ouder is, omdat de honden op veel kunstwerken te zien zijn die al veel ouder zijn. Zo staat een Weimaraner afgebeeld op een schilderij van Dijck uit 1631 en zelfs op een schilderij van Antonis Mor uit 1549.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!
De Weimaraner: een echte jachthond
In de achttiende en negentiende eeuw waren de Weimaraners populaire jachthonden. Deze honden werden met hun statige grijze kleur veel ingezet tijden de jacht in Duitsland. Waar de wortels van deze honden precies liggen is niet helemaal duidelijk.
De bloedhond en de Duitse dog worden vaak genoemd als voorouders van de Weimaraners. Maar ook wordt er vaak een link gelegd naar de Sint Hubertus Brak. Dit hondenras wordt vaak gezien als de stamvader van alle rassen die er bestaan onder de jachthonden. De Spaanse pointer en de Leithund worden ook vaak genoemd als er gesproken wordt over de voorouders van de Weimaraner.
Er zijn mensen die beweren dat het ras Weimaraner is ontstaan uit een genetisch foutje. Zij zeggen dat het een grijze mutatie is van de Duitse Staander Korthaar. Maar genetisch is dat niet mogelijk omdat de grijze vacht van de Weimaraner niet door een genetisch foutje is kunnen ontstaan.
De Duitse Staande Korthaar heeft zwart haar en dat kan niet ineens grijs worden. Hoe het ras precies is ontstaan, kan niet met zekerheid gezegd worden. Er zijn dus wel vele theorieën. Wat wel met zekerheid te zeggen is, is dat het ras al heel lang bestaat. Zelfs op schilderijen uit de Middeleeuwen zien we al jachthonden die heel veel op de Weimaraners lijken.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De Weimaraner: een partner in de jacht
De Weimaraner hond gedraagt zich tijdens de jacht als een echte partner van de jager. De Weimaraner valt onder de ‘staande honden’. Deze honden zijn speciaal gefokt voor één onderdeel van de jacht, namelijk voor het aanwijzen van de prooi. Weimaraners zijn niet gefokt om het wild te vangen of te doden, daar zijn weer andere jachthonden voor.
Zij zijn gefokt, net als alle andere staande honden, om de prooi voor de jager aan te wijzen. Ze sluipen ongemerkt naar de prooi toe. Dan gaan ze stokstijf stil staan. Hierbij trekken ze vaak één poot op. Dit is de manier waarop staande honden en dus ook de Weimaraner de prooi aanwijzen.
Als de jager dan het commando geeft, dan laten ze het wild schrikken. De prooi vlucht en de jager heeft dan het perfecte moment om de prooi te schieten.
Een echt voorbeeld van een perfecte samenwerking. Uiteraard kan de Weimaraner dit niet zonder een gedegen training. Hoewel de hond dit jachtinstinct in zich heeft, is het altijd noodzakelijk om voldoende tijd, energie en aandacht in de hond te steken. De hond en de baas moeten een echt team worden.
Door veel te trainen, worden de hond en de baas echte partners. De hond weet precies van zijn taak is, hij weet wat de baas van hem verwacht. En de baas vertrouwt op zijn hond. Hij wacht tot de hond de prooi heeft gevonden. Pas dan geeft hij het teken en weet de hond precies wat hij moet doen. De Weimaraner is een echte partner in de jacht.
De Weimaraner: van jachthond naar gezinshond
Veel hondenrassen veranderen door de jaren heen. Er worden echte gezinshonden van gemaakt en de oorspronkelijke taak van de hond en van het ras wordt steeds minder zichtbaar. Ook de uiterlijke kenmerken van een hond veranderen vaak. Het ene ras wordt met het andere ras gekruist om van beide rassen de beste eigenschappen in het dier naar boven te laten komen. Bij de Weimaraner is er in de afgelopen paar eeuwen bijna niets veranderd. Dit is voornamelijk te danken aan De Duitse rasvereniging.
Deze vereniging heeft zich er hard voor gemaakt om de Weimaraner als pure jachthond te behouden. De Duitse rasvereniging heeft ervoor gezorgd dat de Weimaraner geen gezinshond is geworden. Eigenlijk is deze hond alleen beschikbaar voor echte jagers en niet voor gezinnen.
Hoewel de oorspronkelijke taak van de Weimaraner tijdens de jacht is om het wild aan te wijzen, heeft de hond er wel een aantal taken bijgekregen. Ze kunnen nu, net als de retriever jachthonden, ook geschoten wild ophalen. De Weimaraner is daarom dus een allround jachthond geworden.
De oorspronkelijke taak, namelijk het wild aanwijzen en laten schrikken, is nog steeds zijn belangrijkste taak tijdens de jacht. Maar hij kan nu ook het wild ophalen als het geschoten is. Het jagen is tegenwoordig in populariteit gedaald, maar de Weimaraner is nog steeds de eerste keuze van veel jagers als het gaat om hun ideale partner tijdens het jagen.
Tegenwoordig zie je het ras ook steeds vaker als gezinshond. Hoewel de hond van oudsher echt voor de jacht werd gebruikt, is het ook een lieve en intelligente gezinshond. De Weimaraner is alleen op zijn plek binnen een actief gezin. De hond heeft veel energie en het is belangrijk dat het gezin actief is en er vaak op uit trekt met de hond.
De hond houdt uiteraard van jacht spelletjes en hondensport. Zo wordt de hond ook in een gezin voldoende uitgedaagd. Alleen dan zul je zien dat het een prima gezinshond is.
De Weimaraner: kortharig en langharig
Karl August von Sachsen Weimar is tussen 1757 en 1828 gestart met het fokprogramma van de Weimaraners. Hierdoor ziet dit hondenras er uit zoals ze er nu uitziet. In 1896 is de Weimaraner als ras erkend en werden al snel de raskenmerken vastgelegd. In die tijd waren er langharige en kortharige Weimaraners. Maar toen de raskenmerken vastgelegd werden was er alleen sprake van een kortharige Weimaraner.
Daardoor werd er bij het fokken van deze honden ook extra aandacht besteed op het fokken van honden met korte haren. In 1935 is de rasstandaard aangepast en werden ook de langharige honden erkend als Weimaraner. Als je nu een nestje Weimaraners tegenkomt, zie je dus naast kortharige hondjes ook soms een langharige pup in het nest zitten.
De Weimaraner als gezinshond
De Duitse rasvereniging wil de Weimaraner het liefst als zuivere jachthond in stand houden. Dat is heel lang zo geweest, maar tegenwoordig zie je deze hond ook wel eens bij gezinnen thuis. Het jachtinstinct van de hond blijft natuurlijk aanwezig. Maar als dit binnen een gezin minder gestimuleerd wordt, dan zie je dat de Weimaraner erg rustig, slim en vriendelijk is. Ze passen prima in een gewoon gezin.
Wel is het belangrijk dat het gezin actief is en flinke wandelingen met de hond kan maken. De honden hebben natuurlijk het jachtinstinct in zich, daarom is een actief gezin zeker een vereiste voor deze hond. Ook kun je goed allerlei hondensporten met je Weimaraner doen. Kortom: een prima gezinshond voor een actief gezin.
Leer alles over jouw lieve Weimaraner
Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De uiterlijke kenmerken van de Weimaraner
Eén van de belangrijkste kenmerken van de Weimaraner is natuurlijk hun mooie grijze vacht. Toen de raskenmerken van deze hond werden vastgesteld was de kleur van de vacht de makkelijkste manier om het ras van de hond te bepalen. Nu nog steeds is de Weimaraner makkelijk te herkennen aan zijn bijzondere, grijze kleur.
Daarnaast is de Weimaraner atletisch gebouwd en heeft de hond een specifieke gezichtsuitdrukking. Het is een deftige hond. Daarom is het niet vreemd dat deze hond vroeger vaak bij de Duitse adel te vinden was. De hond wordt in Engelstalige landen ook wel ‘Grey Host’ genoemd. Deze naam komt voort uit de grijze vacht die de honden hebben.
De kortharige Weimaraner
De vacht van de kortharige Weimaraner is kort, maar toch vaak net iets langer dan bij andere kortharige rassen. Het ras heeft een enkele vachtlaag en eigenlijk geen ondervacht. Heel af en toe heeft de Weimaraner een ondervacht dat bestaat uit een minimaal laagje onderwol. De vacht is kort en de haren zijn glad en sterk. De haren liggen dicht op elkaar en zijn over het hele lichaam even kort. De vacht heeft een kenmerkende grijze glans.
De kleur van de vacht kan variëren tussen zilvergrijs, reegrijs en muisgrijs. Ook is het mogelijk dat een hond een combinatie heeft van deze kleuren. De kleuren lopen dan mooi in elkaar over. De rasstandaard is erg strikt als het gaat om de kleurafwijkingen van de vacht. Alleen witte vlekken op de borst of rond de tenen zijn toegestaan. Soms komt het voor dat de hond een donkere streep over het midden van de rug heeft lopen. Dat is ook toegestaan.
De langharige Weimaraner
De langharige Weimaraner komt minder vaak voor dan de kortharige. Dat komt omdat lang haar in eerste instantie niet tot de rasstandaard van de Weimaraner behoorde. Daarom werd er vooral geprobeerd om alleen kortharige honden te fokken. Toch zijn er enkele langharige honden bewaard gebleven en zie je ze tegenwoordig steeds vaker. Bij de langharige Weimaraner kan er sprake zijn van onderwol, maar dat is geen vereiste. De vacht is lang en zacht en heeft uiteraard de specifieke grijze kleur.
Ook kan het voorkomen dat de vacht een kleine slag heeft, maar meestal valt het haar steil omlaag. De haren bij de aanhechting van de oren zijn langer dan de andere haren op het lichaam. Ook heeft de langharige variant veel beharing tussen de tenen. En de vacht loopt aan de punt van de staart uit in een pluim.
Er zijn meer kortharige Weimaraners dan langharige. Het gen voor een lange vacht is recessief. Recessief betekent dat de eigenschap voor lange haren ook doorgegeven kan worden als de honden zelf geen lange haren hebben. Zelfs als voorgaande generaties geen lange haren hadden, kan er bij nestjes van twee kortharige ouders een langharige pup zitten.
Het is dus nooit met zekerheid te zeggen of de pups van twee kortharige dieren ook allemaal kortharig zullen zijn. Zo af en toe zie je in een nestje pups ook een langharige pup zitten.
Het silhouet van een Weimaraner
De Weimaraner heeft een atletisch, pezig en gespierd lijf. Het is een vrij grote hond, helemaal voor een jachthond. De schofthoogte van de reu is 59 tot 70 cm hoog en die van een teef 57 tot 65 cm. Qua schofthoogte is een teef dus bijna niet te onderscheiden van een reu. Dit onderscheidt zie je beter in het gewicht. Een reu is meestal iets zwaarder dan een teef. Het gewicht van een teef ligt vaak tussen de 25 en 35 kilo en dat van een reu tussen de 30 tot 40 kilo.
Als je het silhouet van een Weimaraner bekijkt, dan zie je een krachtig en elegant silhouetten. Naast het pezige en atletische lijf heeft het ras een lange, gespierde rug. De rug loopt over in een hoog gedragen, slanke en sierlijke hals. De borstkas is krachtig, maar niet te breed. En de Weimaraner staat op hoge, pezige poten. De Weimaraner is een jachthond met een sierlijk, elegant, slank en gespierd silhouet.
De Weimaraner: een intelligente kop
De blik van een Weimaraner is intelligent en statig. Vooral als de hond bezig is mijn zijn oeroude taak, de jacht, zie je deze intelligente blik bij de hond. Een volwassen Weimaraner hond heeft amandelvormige ogen. Ze hebben de kleur van barnsteen. Weimaraner puppies hebben felblauwe ogen. Hiermee stelen ze de harten van hun potentiële baasjes.
Het ras heeft een sterke neus en de neus komt verder naar voren dan de onderkaak. De oren van de Weimaraner zijn breed en hangen af. De lange oren lopen spits uit. De Weimaraner heeft een intelligente kop, vooral als hij bezig is met de jacht.
De Weimaraner: een vriendelijk, energiek karakter
De Weimaraner is eeuwenlang alleen voor de jacht gebruikt. De Duitse rasvereniging heeft steeds geprobeerd om kruisingen met andere rassen te voorkomen. Het is de zuiverste Duitse staande jachthond die er is. Doordat het zo’n zuiver ras is, gebruiken jagers deze honden graag bij de jacht. Zelfs nu nog.
Maar we zien ook steeds vaker dat de Weimaraners gehouden worden als echte gezinshonden. En als je kijkt naar het karakter van de hond, zijn ze ook daar uitermate geschikt voor. De hond heeft een vriendelijk en energiek karakter. Ze hebben een hoog energieniveau. Daarom is het belangrijk dat deze honden bij een gezin komen dat actief is en veel van bewegen houdt.
Het belangrijkste is dat de Weimaraner pup goed gesocialiseerd wordt als hij naar een gezin gaat. Voldoende tijd en aandacht is echt ontzettend belangrijk als je een Weimaraner pup in huis haalt. En uiteraard moet je zelf energiek zijn en graag buiten zijn. Want het jachtinstinct van de Weimaraner blijft in de hond zitten.
Omdat de hond zo intelligent is, is het belangrijk dat een gezin de hond voldoende uitdaging biedt. De hond mist de uitdaging van de jacht als hij bij een gezin woont, maar dit kan vervangen worden door actieve wandelingen en uitdagende spelletjes.
De Weimaraner: een hond met een goed ontwikkeld jachtinstinct
Het jachtinstinct van de Weimaraner is ontzettend goed ontwikkeld. Juist omdat de hond altijd alleen is gefokt voor de jacht, is zijn jachtinstinct uitermate goed ontwikkeld. Maar door zijn vriendelijke karakter kan dit ras ook goed aarden in een gezin. Als de hond maar een goede opvoeding krijgt en goed gesocialiseerd wordt.
En er moet altijd rekening gehouden worden dat het een echte jachthond is, met een goed jachtinstinct. Bij wandelingen zal het jachtinstinct van de hond aangewakkerd worden. Een goede africhting van de hond is daarom essentieel.
Ook als er andere huisdieren in huis wonen, moet je er rekening mee houden dat je met de Weimaraner een jachthond in huis haalt. Als de hond niet goed gesocialiseerd is en niet goed afgericht is, kan hij achter ieder bewegend beest in je huis of tuin aangaan. Het is belangrijk om samen met de hond te oefenen hoe hij in dit soort situatie het gewenste gedrag kan vertonen.
Gelukkig is de hond van oudsher een echte teamplayer. Tijdens de jacht weet hij precies wat zijn baas, de jager, van hem verwacht. En die band moet je ook met hem thuis krijgen, zodat de hond weet wat het gewenste gedrag is als hij een kat of konijn ziet.
De Weimaraner is een echte kindervriend
Hoewel de Weimaraner van oudsher een echte jachthond is, kan hij ook erg goed omgaan met kinderen van alle leeftijden. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat er wederzijds respect moet zijn tussen het kind en de hond. Het is nooit verstandig om kleine kinderen alleen bij een hond te laten, omdat de hond een dier is. En in bepaalde omstandigheden kan de oerdrift van de hond het overnemen en dan kunnen er vervelende incidenten gebeuren.
Over het algemeen is de Weimaraner erg geschikt om als gezinshond te houden. Hij is lief, vriendelijk en kan goed omgaan met kinderen. Vooral met kinderen uit zijn ‘eigen’ gezin. Ze zijn beschermend naar hun gezin. Als het echt moet, zullen ze je fel verdedigen. Maar meestal zul je merken dat de hond goed met vreemden om kan gaan. Ze stellen zich vaak terughoudend op en zullen niet direct blaffen als er een vreemde langs het huis loopt.
De Weimaraner is een grote en energieke hond. Vooral met kleine kinderen is het daarom wel belangrijk om op te letten dat het spel er niet te wild aan toe gaat. De hond kan snel te enthousiast worden en dan kan het gebeuren dat hij een klein kind omver duwt uit enthousiasme. Het is daarom altijd belangrijk om de hond nooit alleen te laten met kleine kinderen. Een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Voorkomen is daarom beter dan genezen.
De Weimaraner: een sociale hond
Het Weimaraner ras is gefokt voor de jacht. Het is dus een echte werkhond. Hij heeft een taak en weet precies wat er van hem verwacht wordt. De hond en de baas, hier de jager, zijn goed op elkaar ingespeeld en kunnen op elkaar vertrouwen. Als de Weimaraner in een gezin terecht komt, is het belangrijk dat je voldoende tijd voor de hond hebt.
De hond is van oudsher gewend om altijd bij zijn baas te zijn. Hij kan dus niet goed alleen zijn. Deze honden willen eigenlijk het liefst de hele dag bij je zijn. Ze zijn actief en zitten vol energie. Ze willen hun baas het liefst overal volgen.
Als de honden te veel alleen zijn, worden ze vervelend. Ze gaan blaffen en zullen uit verveling spullen kapot gaan maken. Eigenlijk ontwikkelen ze dan een vorm van verlatingsangst. Het kan zelfs zo ver gaan dat de honden zelfs zullen proberen om uit huis te ontsnappen. Natuurlijk is het goed om de honden te leren om alleen thuis te blijven. En dat is ook goed voor de hond. Maar als je zelf de hele dag werkt, dan is de Weimaraner niet de goede hond voor jou.
De Weimaraner en hun verzorging
Goede, uitgebalanceerde voeding en voldoende beweging zijn het allerbelangrijkste voor de Weimaraner. Daarnaast zul je een kortharige Weimaraner één keer per week moeten borstelen. De langharige variant zul je iets vaker moeten borstelen, omdat de kans op klitten in de lange haren groot is. Het is ook belangrijk om regelmatig takjes, doorns en andere vuildeeltjes tussen de tenen van de hond weg te halen. Dit kan namelijk gaan ontsteken als dit te lang blijft zitten.
De nagels van de hond zijn ook een aandachtspunt. Deze mogen niet te lang worden. Je kunt de nagels zelf knippen of hiervoor naar een professional gaan, Tenslotte is het belangrijk om het gebit van de Weimaraner dagelijks te poetsen. Hiervoor kun je een speciale hondentandpasta kopen. Het dagelijks poetsen voorkomt problemen met het gebit op latere leeftijd.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?
Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.