Home | Alles over de Weimaraner als jachthond (uitgebreid artikel)

Alles over de Weimaraner als jachthond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Weimaraner is een Duits hondenras. Dit ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht en voor het opsporen van groot wild. Het is een veelzijdige jachthond. Hij valt onder de Staande jachthonden, maar de Weimaraner wordt ook gebruikt op te apporteren na het schot.

Het is een veelzijdige jachthond en het ras is erg geliefd bij jagers en jachtopzieners. De Duitse rasvereniging heeft jarenlang geprobeerd te voorkomen dat de hond als huishond in een gezin gehouden wordt. Het is daarom een zuiver ras, dat eeuwenlang alleen voor de jacht werd gebruikt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

De geschiedenis van de Weimaraner

De Weimaraner komt oorspronkelijk uit Duitsland. Groot Hertog Karl August von Sachsen Weimar (1757-1828) was een groot liefhebber van deze jachthond. Hij had ook veel Weimaraners als jachthond. En de Groot Hertog, maar ook zijn voorouders hebben altijd met deze honden gejaagd.

Het was dan ook aan het Hof van Weimar dat dit ras voor het eerst stelselmatig gefokt werden. Het ras is waarschijnlijk al wel ouder. Want de hond is op veel kunstwerken afgebeeld lang voor die tijd. Zo is de Weimaraner te zien op een schilderij van Van Dijck uit 1631 en op een schilderij van Antonis Mor uit 1549.

De Weimaraner als erkend ras

In 1896 is de Weimaraner erkend als ras. Toen zijn ook de raskenmerken van deze hond vastgelegd. In eerste instantie werd alleen de Weimaraner Korthaar erkend. De vacht van de hond mag zilvergrijs, reegrijs of muisgrijs zijn. Ook zijn alle tinten die hiervan afgeleid zijn toegestaan.

Ook is vastgelegd dat de Weimaraner een witte vlek op zijn borstkas mag hebben en er mogen een paar witte vlekjes voorkomen bij zijn tenen. Als er te veel vlekken op de Weimaraner zitten, dan wordt de hond niet erkend als een echte Weimaraner. In 1935 is er een wijziging in de rasstandaard van de Weimaraner gekomen. Sinds dat jaar werd de Weimaraner Langhaar ook erkend.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Weimaraner als jachthond

Bij de jacht heeft de Weimaraner van oorsprong een belangrijke taak. Het ras wordt ook wel Weimaraner Staande genoemd. Dat geeft al een beetje weer wat zijn taak bij de jacht is. Hij staat het wild voor. Dat betekent dat hij het wild aanwijst, zodat de jager precies weet waar het wild zit. De Weimaraner spoort het wild op.

Hij zal het terrein zigzaggend en systematisch voor zijn baas afzoeken naar wild. Dat heet ook wel flankeren. Zo krijgt hij de geur van het wild in zijn neus. Zodra dat het geval is zal hij stokstijf blijven staan. Vaak in een pose waarbij hij één poot optilt. De Weimaraner blijft kijken naar de plek waar het wild zit.

Hij wijst het wild op deze manier aan. Hierbij maakt de hond ook nog een onderscheid tussen veerwild en haarwild. Bij het aanwijzen van veerwild trekt hij zijn neus omhoog en bij haarwild is de neus veel lager.

De jager weet nu precies waar het wild zit en ook welk type wild het is. Dat is handig voor de jager. Want zodra de hond het wild laat schrikken, weet de jager wat hij kan verwachten. Veerwild zal hoogstwaarschijnlijk gaan vliegen en haarwild zal wegrennen. De jager geeft de Weimaraner het afgesproken teken. Dan laat de hond het wild schrikken, waardoor het zal opvliegen of wegrennen. De jager zit klaar met zijn geweer om het slot te lossen.

Het aanwijzen van het wild is de oorspronkelijke taak van de Weimaraner tijdens de jacht. Maar in de loop van de jaren heeft de hond er ook nog andere taken bijgekregen. Hij kan ook het aangeschoten wild voor de baas apporteren. Al met al is de Weimaraner een veelzijdige jachthond. Geen wonder dat het ras zo populair is onder jagers.

De Weimaraner Korthaar of Langhaar als jachthond

De Weimaraner is er als Korthaar en als Langhaar. Beide type honden zijn geschikt voor de jacht. Ze verschillen niet qua karakter, alleen het uiterlijk van de hond is verschillend. De Weimaraner Korthaar heeft overal over zijn lichaam korte, glanzende haren. De hond heeft bijna tot geen ondervacht.

De Weimaraner Langhaar heeft zacht, lang dekhaar met of zonder onderwol. Het haar is vaak glad of het heeft een lichte golf. De haren bij de oren zijn iets langer en ook de haren bij de bevedering en broek. De staart van de Weimaraner Langhaar heeft de vorm van een mooie vlag. Zowel de korthaar als de langhaar heeft een goed ontwikkeld instinct voor de jacht. Het maakt in principe voor de jager niet uit of hij met een langharige of met een kortharige Weimaraner jachthond te maken heeft.

Leer alles over jouw lieve Weimaraner

Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Weimaraner jachthond

De Weimaraner jachthond is een intelligente hond. Hij kan wel eigenwijs en eigenzinnig zijn. De hond heeft daarom een consequente opvoeding nodig. Het is een aanhankelijke en fijngevoelige hond. De Weimaraner is toegewijd aan zijn baas en gezin. Voelt de baas zich niet goed, dan merk je dat direct in het gedrag van de Weimaraner.

De Weimaraner jachthond is in eerste instantie altijd gebruikt voor de jacht. De baas en de hond vormden een hecht team. De hond heeft een goede werklust en heeft er plezier in om samen met de baas op jacht te gaan.

Tegenwoordig zie je de Weimaraner ook als gezinshond. Het karakter van de hond is hier perfect voor, als de hond een goede opvoeding en socialisatie heeft gehad. De Weimaraner is van origine een jachthond en hij heeft daardoor ontzettend veel energie. In een gezin zal hij deze energie ook kwijt moeten kunnen.

Hij gaat niet op jacht, maar het is wel nodig dat de hond voldoende beweging en uitdaging krijgt van zijn baas. Hij trekt er graag op uit en is graag bij het gezin.

De Weimaraner jachthond kan niet goed alleen zijn. Daarom is de hond minder geschikt als kennelhond. Hij wil graag bij zijn baas zijn en hij wil dingen met de baas ondernemen. Ook binnen een gezin is het belangrijk dat de hond niet te lang alleen gelaten wordt. Hij kan dan verlatingsangst krijgen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!