Home | Het karakter van de Weimaraner: dit mag je verwachten

Het karakter van de Weimaraner: dit mag je verwachten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Weimaraner is een goede jachthond. Jagen is een kenmerk dat echt nog altijd aanwezig is in het karakter van deze hond dus je moet niet vreemd opkijken als hij ineens achter een ander dier aangaat dat hij als prooi ziet.

De hond is van origine een echte werkhond maar wordt tegenwoordig ook steeds meer gefokt als gezinshond en is daar, met een goede socialisatie, zeker ook geschikt voor. Het is niet voor niets een vriendelijke hond die zich erg op mensen richt en waarmee je als baasje veel kunt en zelfs moet ondernemen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

Hond met een goed jachtinstinct

Zoals gezegd gaat het jachtinstinct bij de Weimaraner echt niet verloren en kan de hond niet altijd even goed omgaan met andere, kleinere huisdieren. Het zit nu eenmaal in zijn karakter om erachteraan te jagen dus dat is niets vreemd.

Indien je al katten, cavia’s, konijnen of andere kleine huisdieren hebt, is het slimmer om een ander hondenras te kiezen dat er niet op jaagt en er beter mee om kan gaan. Het is niet zo dat de Weimaraner dit niet kan leren want de hond is daar zeker intelligent genoeg voor maar jagen zit hem nu eenmaal in het bloed en zal hij ook blijven doen.

Houd rekening met het jachtinstinct

Je Weimaraner barst van de energie en moet deze goed kwijt kunnen. Veel spelen, de nodige uitdagingen bieden, rennen en lange wandelingen maken zijn daarom erg belangrijk voor het ras.

Met loslopen op plekken waar dit kan en mag is niks mis maar houd er dan wel rekening mee dat je Weimaraner plots achter een prooi aan kan gaan en dat je hem dan echt niet tegenhoudt, want dan hoort en ziet hij niets meer om zich heen en is hij volledig op de prooi gericht om deze te pakken te krijgen.

Let op: Het karakter van jouw Weimaraner (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gun je hond veel beweging

Een Weimaraner is een middelgrote hond die veel beweging nodig heeft. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je een dergelijke hond wilt aanschaffen. Ben je zelf graag en vaak actief bezig, dan kun je dit samen met de hond doen. Dat is leuk voor zowel mens als dier en zo kunnen jullie dingen samen ondernemen waardoor de band ook alleen nog maar hechter wordt.

De hond heeft zowel fysiek als geestelijk voldoende uitdaging nodig zodat hij zich niet snel verveelt. Dit kan namelijk tot ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld slopen en spullen vernielen leiden. Bied je hond daarom regelmatig spelletjes aan die hem triggeren en geef voldoende variatie, want hij is slim genoeg om deze snel door te hebben.

Wederzijds respect is belangrijk

Denk je nu dat de Weimaraner niet bij een gezin met kinderen kan? Nu, dat kan zeker wel maar het is daarbij wel belangrijk dat je hond reeds op jonge leeftijd goed gesocialiseerd wordt en aan de aanwezigheid van kinderen in huis leert wennen. Daar staat ook tegenover dat kinderen de hond altijd met respect dienen te behandelen en er netjes mee om moeten gaan.

Zo is er wederzijds vertrouwen en kan je Weimaraner een echt gezinslid worden dat met iedereen kan opschieten. Een Weimaraner is erg trouw aan zijn mensen maar kan tegenover vreemden wel eens wat afstandelijk en terughoudend overkomen maar direct wild staan blijven blaffen zal hij zeker niet doen. Dreigt er onraad dan zul je de hond zeker wel horen en zal hij zijn baasje echt altijd met alles wat hij in zich heeft verdedigen.

Leer alles over het karakter van jouw Weimaraner

Wil je alles weten over het karakter van jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Laat de hond niet te lang alleen

De Weimaraner is heel graag in de buurt van mensen dus de hond lang alleen laten is geen goed idee. Ben je veel van huis, kies dan een hondenras dat er beter tegen kan of zoek een andere oplossing zoals een dagopvang of iemand die met je hond kan gaan wandelen. De hond is gevoelig en zal snel aan verlatingsangst lijden dus dit dien je te voorkomen.

De verveling en de angst die optreden als ze lange tijd alleen gelaten worden kunnen resulteren in ongewenst gedrag zoals blaffen en janken maar zeker ook in vernielen. Leer je hond wel dat een poosje alleen blijven erbij hoort. Indien je hond daar reeds als puppy aan went, geeft dat op latere leeftijd weinig tot geen problemen.

Geef de Weimaraner voldoende fysieke en geestelijke uitdaging

Het is belangrijk goed je eigen situatie te bekijken als je een Weimaraner in huis wilt halen. Zorg dat je veel tijd voor je hond hebt, veel met hem kunt ondernemen en dat je zelf ook graag actief bezig bent. Daarmee doe je je huisdier namelijk het meeste plezier. Onderneem veel met je hond zodat deze zijn energie goed kwijt kan en dit samen met het baasje kan doen want daar geniet de Weimaraner erg van. Dit betekent veel samen wandelen maar spelen hoort er ook bij.

De Weimaraner is een bijzonder intelligente hond die snel door zal hebben hoe een spelletje werkt en geen enkele uitdaging uit de weg zal gaan. Zorg daarom altijd voor veel variatie zodat hij niet snel op spelletjes uitgekeken raakt. Veel wandelen is belangrijk maar een flinke tuin is tevens fijn voor het ras zodat hij zich daar zelf kan uitkuren.

Vroeg met trainen beginnen is belangrijk bij het ras

Ga vroeg met je hond naar de training zodat hij spelenderwijs veel leert. De hond is intelligent en leert snel en makkelijk maar houd er wel rekening mee dat dit ook tegen je kan werken. Hij zal ook snel ongewenst gedrag aanleren of dingen uit zichzelf doen die jij liever niet wilt, juist omdat hij zo slim is.

Maak gebruik van de intelligentie van de hond door hem reeds als pup goede dingen aan te leren want daar hebben jullie allebei profijt van. Er is niks mis met je hond al jong te trainen en een hond met zoveel energie als een Weimaraner zal het nog graag doen ook. Zorg voor een consequente training maar behandel je hond daar niet te streng of hard bij want daarvoor is het ras extra gevoelig en kan het getraumatiseerd raken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!