Home | Alles over de Weimaraner korthaar (uitgebreid artikel)

Alles over de Weimaraner korthaar (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Weimaraner Korthaar komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het is een eeuwenoud ras. Al op schilderijen uit de 15e uur wordt deze hond afgebeeld. Pas in de 18e en 19e eeuw zijn ze deze honden echt gaan fokken. De Hertog van Sachsen Weimar was een groot liefhebber van deze jachthonden.

Hij ging er vaak mee jagen en besloot dit hondenras stelselmatig te gaan fokken. In de beginjaren werd alleen de Weimaraner Korthaar als zuivere rashond gezien. Later is het ook toegestaan dat deze hond langere haren heeft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

De taak van de Weimaraner Korthaar bij de jacht

De Weimaraner Korthaar is oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Deze honden hebben een zeer goed ontwikkeld jachtinstinct. Ze hebben ook een specifieke taak bij de jacht. Zij wijzen het wild aan. Zij sluipen naar het wild toe en proberen zo dicht mogelijk bij de prooi in de buurt te komen.

Dan blijven ze stilstaan en tillen ze vaak een poot op. Dat is het teken voor zijn baas, de jager, dat hij het wild gelokaliseerd heeft. De jager geeft de hond het commando. En de Weimaraner Korthaar laat het wild schrikken. Dat is dat het moment voor de jager om het wild te kunnen schieten. Echt teamwerk.

De Weimaraner Korthaar als allround jachthond

De primaire taak van de Weimaraner Korthaar tijdens de jacht is dus om het wild aan te wijzen. En daarna op het teken van de jager te laten schieten. Later is deze hond ook getraind om het aangeschoten wild te kunnen apporteren.

Hoewel dat niet zijn oorspronkelijke taak bij de jacht is, is gebleken dat de Weimaraner Korthaar hier ook erg geschikt voor is. Zo is de hond uitgegroeid tot een allround jachthond. Een echte jacht partner voor de jagers.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kenmerken van het Weimaraner ras

De Weimaraner is een middelmatige tot grote jachthond. Zijn vacht is grijs en zijn lichaam is gespierd en krachtig. De kleur van de vacht is zilvergrijs, reegrijs, muisgrijs of een tint van deze kleuren. Andere kleuren komen niet voor bij de Weimaraner. Het hoofd en de oren van de Weimaraner zijn vaak iets lichter van kleur.

Het ras heeft een korte vacht, zonder of met weinig onderwol. Hij kan kleine witte vlekjes op zijn borst of bij zijn tenen hebben. Vlekken op andere plaatsen zijn niet toegestaan. Over het midden van de rug van de Weimaraner kan een aalstreep lopen.

Vacht van de Weimaraner Korthaar

De Weimaraner Korthaar heeft heel kort, vlak aanliggend dekhaar. De hond heeft in principe geen ondervacht. Af en toe komt het voor dat er sprake is van een hele dunne ondervacht. De haren zijn overal op het lichaam even kort. De vacht van de Weimaraner Korthaar heeft weinig onderhoud nodig.

Wekelijks borstelen is vaak voldoende om zijn vacht mooi glimmend te houden. Twee keer per jaar verharen ze. Dan zou je een extra keer kunnen borstelen om het proces van verharen te versnellen.

Het karakter van de Weimaraner Korthaar

De Weimaraner Korthaar is een vriendelijke, energieke en welwillende hond. Ze hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct. Dus als de Weimaraner in een gezinssituatie wordt geplaatst is het belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd is. Ook heeft de Weimaraner Korthaar een consequente baas nodig.

Het kost veel tijd en energie om de hond goed af te richten. Doordat de hond erg intelligent en slim is, is het belangrijk dat hij voldoende wordt uitgedaagd. Daarom is de Weimaraner ook zo geschikt als jachthond. Hij weet dan zijn taak en kan als zijn energie kwijt in ‘het spel van’ de jacht.

Problemen die bij het Weimaraner ras voorkomen

Het Weimaraner ras is een gezond hondenras. Het ras is eeuwenlang alleen ingezet voor de jacht. Daarom is het heel lang een zuiver ras gebleven zonder gezondheidsproblemen. Tegenwoordig zie je dat de Weimaraner Korthaar ook als gezinshond wordt gehouden. Qua karakter van de hond kan dat ook heel goed.

Het is een ontzettende sociale hond. Doordat er nu meer vraag is naar deze honden merk je dat er ook kruisingen met de Weimaraner ontstaan. Gelukkig heeft het nog niet tot gezondheidsproblemen geleid.

De Weimaraners hebben soms last van oogaandoeningen en allergieën. Ze kunnen last krijgen van Cataract of grijze staar. Door deze aandoening wordt de lens van het oog troebel en uiteindelijk kan het oog blind worden. De precieze reden dat dit vaker voorkomt bij de Weimaraners is nog niet ontdekt.

Naast oogaandoeningen komen allergieën voor bij dit hondenras. Het gaat dan vaak om een huidallergie.

Leer alles over jouw lieve Weimaraner

Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Weimaraner Korthaar als gezinshond

Van origine is de Weimaraner gefokt voor de jacht. Het zijn populaire honden onder de jagers. Door zijn intelligentie, slimheid en werklust is de Weimaraner Korthaar een graag geziene hond onder de jagers. En zijn prachtige glanzende grijze vacht en gespierde voorkomen zijn een lust voor het oog. De hond werd in eerste instantie ook alleen maar gefokt voor jagers. Dat heeft bijgedragen aan de zuiverheid van het ras. Ook zie je door de jaren heen weinig uiterlijke veranderingen bij de Weimaraner.

Ook dit is een resultaat van het strenge fokprogramma.
In eerste instantie voldeed alleen de Weimaraner Korthaar aan de specifieke eisen van dit ras. Later zijn de rasstandaarden gewijzigd en mocht ook de Langhaar zich een echte Weimaraner noemen. Qua persoonlijkheid verschillen de honden niet van elkaar. Het enige verschil zit in de lengte van de haren.

Tegenwoordig is de Weimaraner ook bij gezinnen een populaire hond. De Weimaraner pups worden met hemelsblauwe ogen geboren. Onweerstaanbaar voor iedereen. Toch is de Weimaraner Korthaar een gezinshond die niet voor ieder gezin geschikt is. Het ras heeft een ontzettend vriendelijk en lief karakter.

Maar ze bruisen van de energie. De hond heeft veel beweging nodig. Dus een actief gezien dat er veel op uit trekt, zal goed bij deze hond passen.

De Weimaraner Korthaar kan niet goed alleen zijn. Het is een sociaal ras en deze honden willen het liefst de hele dag bij hun baas zijn en voor ze werken. Laat je ze te lang alleen, dan kunnen ze last krijgen van verlatingsangst. Denk daarom goed na of het ras Weimaraner Korthaar past binnen je gezin en je gezinssituatie.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!