Home | De verschillen tussen een Weimaraner reu en teef (handige info)

De verschillen tussen een Weimaraner reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Weimaraner is een prachtige hond om te zien. Zijn deftige voorkomen, maakt het bijna een hond van adel. De hond heeft een lief en vriendelijk karakter. Het is van oudsher een echte jachthond, maar tegenwoordig zie je de Weimaraner ook steeds vaker in een gezin.

Als je op zoek bent naar een Weimaraner pup, dan kun je vaak kiezen tussen een teef of een reu. Vaak kiezen mensen op basis van persoonlijke voorkeur. Maar een teef en een reu hebben allebei voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om goed de voor- en de nadelen van de Weimaraner teef en reu te weten. Zo kan je op basis van persoonlijke voorkeur een weloverwogen keuze maken.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

Loopsheid bij een Weimaraner teef

Weimaraner teven worden twee keer per jaar loops. Ongeveer 21 dagen verliest de teef bloed. Er kan niet van tevoren worden gezegd of dit veel of weinig is. Dat verschilt per hond. Je kunt voor je Weimaraner teef een broekje kopen dat ze aan kan als ze loops is. Dat komt het bloed in het broekje terecht en zit niet je hele huis onder het bloed.

Tijdens deze periode is het verstandig om je loopse teef niet los te laten lopen. De kans dat je hond gedekt wordt is erg groot. Reutjes reageren erg sterk op een loopse teef. En zullen hun kans zeker grijpen als ze de teef kunnen dekken.

Je Weimaraner teef steriliseren

Als je niet wilt fokken met je Weimaraner teef dan is sterilisatie een optie. Niet alleen voorkom je daarmee een nestje, maar het brengt voor je Weimaraner ook veel gezondheidsvoordelen. De kans op bijvoorbeeld borstkanker is veel kleiner bij een gesteriliseerde teef.

De kosten voor het steriliseren van je Weimaraner teef zijn hoger dan de kosten van een castratie bij een reu. Vaak betaal je hiervoor tussen de 180 en 400 euro.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kenmerken van een Weimaraner teef

In principe heeft de Weimaraner teef dezelfde karaktereigenschappen als de reu. Bij de meeste hondenrassen zie je dat een teef vaak onderdaniger is dan een reu. Maar dat is geen garantie. Het kan best zijn dat jouw Weimaraner teef helemaal niet onderdanig is. Dan is een consequente opvoeding en het volgen van trainingen samen met je hond een echte aanrader. Weimaraner teven zijn over het algemeen ook iets kleiner en lichter dan reuen. Een teef heeft een schofthoogte van 57 tot 65 centimeter en een gewicht van 20 tot 35 kilogram.

De Weimaraner reu

De Weimaraner reu is vaak groter, zwaarder, dominanter en sterker zijn dan een teef. De schofthoogte is 59 tot 70 centimeter en het gewicht varieert tussen de 30 en 40 kilogram. De reu vertoont meer dominant gedrag dan de teef. En omdat ze zo groot en sterk zijn, hebben ze echt een baas nodig die sterker is dan de hond.

De Weimaraner reu heeft dus echt een sterke, krachtige man of vrouw nodig als baas. Ben je zelf fysiek niet zo sterk, dan kun je beter voor een Weimaraner teef kiezen, of misschien voor een kleiner hondenras.

Bij het uitlaten zal de Weimaraner reu iedere kans aangrijpen om zijn geur achter te laten. De reu zal steeds een klein druppeltje urine achterlaten. Terwijl een teef vaak één of twee keer plast tijdens een wandeling. Daarnaast moet je oppassen als er een loopse teef in de buurt loopt. De Weimaraner reu heeft dan weleens de neiging om weg te lopen, omdat ze de loopse teef zoeken.

Je Weimaraner reu castreren

Een castratie van een Weimaraner reu kan ervoor zorgen dat de hond minder dominant wordt. De paringsdrang van de reu wordt veel minder door een castratie. Dan kan ervoor zorgen dat de hond rustiger wordt. Ook als er een loopse teef in de buurt is, zal je Weimaraner reu hier waarschijnlijk minder op reageren.

Ook worden gecastreerde reutjes vaak aanhankelijker en makkelijker in de omgang met mensen en andere honden. De castratie van je Weimaraner reu zal tussen de 150 en 250 euro liggen. Een stuk goedkoper dan bij een teef.

Leer alles over jouw lieve Weimaraner

Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De kenmerken van een Weimaraner reu

De Weimaraner reu is iets groter en zwaarder dan de teef. Verder kan de reu dominanter zijn. Het is belangrijk om je Weimaraner reu voldoende beweging en uitdaging te geven. De honden werden oorspronkelijk gefokt om mee te gaan op jacht. Zij zochten dan het wild op en wezen het aan voor de jager.

Het zijn intelligente honden met veel energie en werklust. De Weimaraner reu moet voldoende beweging krijgen. Dagelijks minimaal één lange wandeling van een zeker een uur. Dat geldt zowel voor de reu als voor de teef. De hond kan anders verveeld raken en op je spullen gaan bijten.

Welke soort past bij welk type baasje

De Weimaraner teef en reu verschillen niet zo heel veel van elkaar. Tuurlijk zijn er voor- en nadelen op te noemen. Maar wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander een nadeel zijn. Maak een weloverwogen keuze. Ben je fysiek niet zo sterk? Kies dan voor een teef. Die zijn iets minder sterk en minder groot en zwaar. Wil je geen risico op een nestje? Kies dan voor een reu. Maar wees dan wel bewust dat een Weimaraner reu graag achter de loopse teefjes aangaat. Welke soort je neemt, is afhankelijk van het type baas dat jij bent.

Bel gerust met een erkende fokker voor meer informatie over de verschillen en overeenkomsten tussen teefjes en reutjes. Ook kun je hier terecht met al je andere vragen over het Weimaraner ras. Een goede fokker kan je ook adviseren of een Weimaraner teef of reu het beste bij jou en je gezinssituatie past.

Ook is het belangrijk dat je voldoende tijd voor zowel je teef al je reu hebt. De honden hebben erg veel energie. Als ze dat niet kwijt kunnen of niet uitgedaagd worden, dan zullen ze destructief gedrag gaan vertonen. Ook kan zowel de Weimaraner reu als de teef niet tegen alleen zijn. Deze honden ontwikkelen dan verlatingsangst. Ze zijn het liefst de hele dag bij hun baas en drentelen de hele dag om je heen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!