Home | Alles over de Weimaraner draadhaar (uitgebreid artikel)

Alles over de Weimaraner draadhaar (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Weimaraner draadhaar bestaat officieel niet. De Weimaraner is kortharig of langharig. Maar een draadhaar komt bij dit zuivere ras niet voor. Er wordt vaak gedacht dat de Weimaraner afstamt van de Duitse Staande Korthaar, omdat ze zoveel op elkaar lijken. Er bestaat ook een Duitse Staande Draadhaar.

De karakters van de Weimaraner en de Duitse Staande Draadhaar hebben veel overeenkomsten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

De Duitse Staande Draadhaar

De Duitse Staande Draadhaar is een actieve, intelligente hond. Dit hondenras is onvermoeibaar in zijn werk. De Duitse Staande Draadhaar lijkt in dat opzicht als twee druppel water op de Weimaraner. Beide rassen zijn energiek, hebben een stabiel karakter en hechten zich sterk aan hun baas.

De Draadhaar is net als de Weimaraner een echte jachthond. Beide honden zijn populair onder jagers. Hun goed ontwikkelde jachtinstinct en deftige voorkomen maakt ze geliefd bij veel jagers.

Verschil in uiterlijk tussen de Weimaraner en Draadhaar

Als je de Weimaraner en de Draadhaar naast elkaar zou zien, dan zou je direct overeenkomsten tussen beide zien. Maar ook de verschillen komen duidelijk naar voren. De Duitse Staande Draadhaar heeft een draadharige, harde beharing. De hond heeft een aanliggende vacht met een dichte, waterafstotende onderwol.

De Weimaraner heeft daarentegen een zachte, korte vacht met bijna geen onderwol. Ze hebben veel overeenkomsten in hun kop, maar je ziet duidelijk dat de Draadhaar een ruwe baard heeft en de Weimaraner heeft gladde beharing op zijn kop.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Overeenkomsten Draadhaar en Weimaraner

De twee rassen hebben duidelijke overeenkomsten. Zowel in uiterlijk als in karakter. De overeenkomsten in uiterlijke kenmerken van de Weimaraner en de Draadhaar komen naar voren in de kop, de lichaamsbouw, oren en de staart. De Duitse Staande Draadhaar zou een ruwharige versie van de Weimaraner kunnen zijn.

Ook zie je in de karaktereigenschappen veel overeenkomsten. Het zijn beide goede jachthonden. Ze hebben ook dezelfde taak bij de jacht en het zijn lieve, vriendelijke, energieke en werklustige honden.

De taak van de Weimaraner en de Draadhaar tijdens de jacht

Zowel de Weimaraner als de Draadhaar vervullen dezelfde taak tijdens de jacht. Beide honden zoeken het wild op. Zodra ze het wild ruiken en dus in de buurt zijn, blijven ze stokstijf staan. Eén poot vaak opgetrokken. Zo wijzen ze het wild aan voor hun baas. De jager geeft zijn commando.

De hond laat het wild schrikken en creëert zo het perfecte moment voor de jager om te schieten. Naast het ‘voorstaan’, dus het aanwijzen van het wild, kunnen beide honden ook goed apporteren. Zodra de jager het wild geschoten heeft, halen zij het op voor de baas.

De Duitse Staande Draadhaar en de Weimaraner worden ook wel eens de ‘jachtopzichters hond’ genoemd. Beide honden hebben een aangeboren verdedigingsdrang. Voor boswachters en jachtopzieners dus een prettig idee om een van deze honden bij zich te hebben om hem te beschermen. Nu nog steeds zijn het populaire honden bij jachtopzieners en jagers.

De Duitse Staande Draadhaar en de Weimaraner als gezinshond

Belangrijk voor zowel de Weimaraner als de Draadhaar is dat de hond goed gesocialiseerd is. Als dat goed gebeurt, dan zijn beide honden zeker geschikt als gezinshond. Je ziet ze ook steeds meer in gezinnen voorkomen. Omdat beide honden erg energiek zijn, is het wel noodzakelijk dat het gezin actief is en er veel op uit trekt met de hond.

Ook met kinderen het huisdieren kan de Weimaraner en de Duitse Staande Draadhaar goed omgaan. Wel is het belangrijk om jonge kinderen nooit alleen te laten met een hond. Doordat een kind onvoorspelbaar is, weet je nooit zeker wat de hond doet als hij schrikt of bang is.

De Draadhaar en Weimaraner hebben veel beweging nodig

De Draadhaar en de Weimaraner zijn honden die allebei veel beweging nodig hebben. De honden zitten vol energie en dat met er uit. Een wandeling van een kwartier volstaat bij deze honden niet. Ze hebben echt veel beweging en afleiding nodig. Je kunt natuurlijk met de hond gaan jagen, dan zijn de Weimaraner en de Draadhaar helemaal in hun element.

Maar je kunt ook met de hond gaan fietsen of lange wandelingen maken. Belangrijk is dat ze dagelijks hun energie kwijt kunnen. Dat betekent dat er dagelijks een wandeling of een fietstocht van minimaal een uur met de honden gemaakt moet worden.

Leer alles over jouw lieve Weimaraner

Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De opvoeding van de Draadhaar en Weimaraner

Zowel de Weimaraner als de Duitse Staande Draadhaar zijn stevige en sterke honden. Ze hebben een consistente en duidelijke opvoeding nodig. De baas moet sterk in zijn schoenen staan en moet weten wat hij van de hond kan vragen en wat (nog) niet. Deze honden zijn daarom niet geschikt voor gezinnen met weinig tot geen ervaring met honden. O

ok een jong gezin is af te raden. Deze honden vragen veel tijd en aandacht en met jonge kinderen kan dit vaak niet aan de hond gegeven worden.

Het is aan te raden om met je Duitse Draadhaar of Weimaraner op cursus te gaan. Dat begint met een puppycursus, maar het is belangrijk om ook vervolgcursussen te doen. Dit is niet alleen goed voor de opvoeding van de hond. Maar ook voor de band tussen de hond en zijn baas. De hond wordt tijdens zo’n training ook uitgedaagd en dat is precies wat een Duitse Staande Draadhaar of Weimaraner nodig heeft.

De overeenkomsten in het karakter van de Draadhaar en Weimaraner

De twee hondenrassen vertonen veel overeenkomsten is hun karakter. Zowel de Weimaraner als de Draadhaar zijn echte jachthonden. Ze weten precies wat er tijdens de jacht van ze verwacht wordt. De honden werken graag voor hun baas. Daarnaast zijn het allebei sociale honden. Ze willen het liefst continu om hun baasje heen lopen.

Ze houden hem goed in het oog en gaan overal waar het baasje gaat. Het zijn sociale honden met een lief karakter. Daarnaast zijn ze uitermate intelligent en kunnen ze goed commando’s leren en begrijpen. Ze zijn ook eigenwijs en het is daarom belangrijk dat de baas consequent is en weet van hij van de honden kan vragen. Na een goede socialisatie en opvoeding zijn beide honden je trouw door dik en dun.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!