Inhoudsopgave
De meeste mensen zullen de Weimaraner alleen als kortharige hond kennen, maar ook de Weimaraner Langharig is raszuiver. De langharige Weimaraner zie je minder vaak dan de kortharige. Om te begrijpen hoe dit komt moeten we in de geschiedenis van dit hondenras duiken.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!
De geschiedenis van de Weimaraner Langharig
De Weimaraner werd aan het Hof van Weimar (1757-1828) stelselmatig gefokt. In 1896 werd ook de rasstandaard van deze hond vastgelegd. Eén van de vastgestelde kenmerken van dit ras was de kortharig vacht. Een Weimaraner met lange haren voldeed dus niet aan de rasstandaard en mocht dus ook niet officieel de naam Weimaraner dragen.
Dit had tot gevolg dat er bij het fokken van deze honden extra aandacht werd besteed op het fokken van honden met korte haren. In 1935 is de rasstandaard aangepast en werden ook de langharige honden erkend als Weimaraner.
Erfelijke eigenschappen van de Weimaraner Langharig
Het gen voor de lange haren van de Weimaraner is recessief. Dat betekent dat het gen voor lange haren ook doorgegeven kan worden door kortharige Weimaraner honden. Het kan zelfs voorkomen dat er generaties lang geen langharige honden voorkomen en dat er dan ineens een nestje komt waar ook langharige pups bij zitten.
Een fokker kan dus nooit met zekerheid zeggen dat een toekomstig nestje tussen twee kortharige Weimaraners ook alleen maar kortharige pups zal opleveren. Er kan net zo goed een pup met lange haren tussen zitten.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De vacht van de Weimaraner Langharig
De vacht van de langharige Weimaraner is lang en zacht. De haren hebben uiteraard de specifieke grijze kleur. Er kan sprake zijn van een ondervacht, maar dat hoeft niet. Meestal hangen de lange haren sluik omlaag, maar het kan ook voorkomen dat er een kleine slag in het haar zit.
De langharige Weimaraner heeft op zijn oren, staart, borst, buik en achterkant van zijn poten langere haren. Deze soort heeft ook veel beharing tussen de tenen. En je ziet vaak dat de vacht van de staart uitloopt tot een pluim.
Verzorging van de Weimaraner Langharig
De langharige Weimaraner heeft iets meer verzorging nodig dan de kortharige hond. Eén tot twee keer borstelen per week is voldoende. Als de hond veel in het bos loopt, kan het verstandig zijn om een keer vaker te borstelen. Door de lange haren kan het snel gaan klitten, daarom is het belangrijk om de vacht tijdig te borstelen.
Tijdens de ruiperiode, die zo’n twee keer per jaar voorkomt, kun je de hond vaker borstelen of plukken. Ook kun je ervoor kiezen om de hond naar een trimsalon voor honden te brengen.
Het karakter van een Weimaraner Langharig
Er zijn geen karakterverschillen te noemen tussen de kortharige en de langharige Weimaraner. Beide zijn vriendelijk, energiek en bereid hard te werken. Het zijn slimme, intelligente en eigenzinnige honden. Ze kunnen ook waaks zijn, maar niet op de manier van een echte waakhond.
De Weimaraner is de zuiverste Duitse staande jachthond. Er is altijd geprobeerd om externe kruisingen te voorkomen. Omdat het zo’n zuivere jachthond is, zijn ze ontzettend populair bij jagers. Het jachtinstinct is dus zeker aanwezig in de langharige Weimaraner. Dat maakt de hond voor een gezin misschien minder geschikt.
Vooral als er ook andere dieren in het gezin aanwezig zijn. Een goede socialisatie van de hond is daarom van essentieel belang.
Uiterlijke kenmerken van de Weimaraner Langharig
De langharige Weimaraner is een middelmatig grote tot grote jachthond. De mooie grijze kleur van de vacht maakt deze hond zo bijzonder. De kleur van de vacht kan zilvergrijs, reegrijs of muisgrijs zijn. Ook tinten tussen deze drie genoemde kleuren in komen voor. Het hoofd en de oren zijn meestal iets lichter van kleur.
En de langharige Weimaraner heeft rond zijn oren vaak wat langere haren. De schofthoogte ligt tussen de 55 en 70 centimeter en het gewicht tussen de 25 en 40 kilo.
De ogen van de Weimaraner Langharig
De pups van de Weimaraner worden geboren met hemelsblauwe ogen. Er zijn niet veel honden die met zulke heldere blauwe ogen worden geboren. De meeste pups worden met blauwe ogen geboren, maar die zijn niet zo hemelsblauw als de ogen van de Weimaraner pup.
Naarmate de hond ouder wordt, verandert de kleur van de ogen van hemelsblauw naar licht tot donker barnsteenkleurig. De ogen van de volwassen Weimaraner zijn amandelvormig.
Leer alles over jouw lieve Weimaraner
Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De Weimaraner Langharig als jachthond
Van oorsprong is de Weimaraner gefokt om mee te jagen. De honden hebben een uitstekend ontwikkeld jachtinstinct en kunnen samenwerken met hun baas. De Weimarse staande hond is een Duits hondenras. Zij werden vooral gefokt voor het opsporen van groot wild, zoals beren. De jachthond wordt nu nog steeds door jagers graag gebruikt voor de jacht. De Weimaraner nadert het wild heel langzaam. Als ze dicht genoeg bij het wild zijn, blijven ze staan en tillen ze vaak één poot op.
Op deze manier wijzen ze het wild aan. De jager geeft dan zijn commando en de hond laat het wild schrikken. Voor de jager is dat het perfecte moment om het wild te schieten. Een goed voorbeeld van teamwerk.
Zowel de kortharige als de langharige Weimaraner zijn populaire jachthonden. Qua intelligentie, karakter en jachtinstinct, maakt het voor de jager niet uit of hij met een langharige of met een kortharige hond jaagt. De hond heeft een groot uithoudingsvermogen en vindt het leuk om samen met de baas te werken. De jachthond leert snel, maar heeft wel behoefte aan duidelijkheid en consequentie.
De Weimaraner Langharig als gezinshond
De Weimarse staande hond is van oorsprong gefokt voor de jacht. Tegenwoordig zie je deze honden ook als gezinshond. Het karakter van de hond past goed bij een gezin. Hij is vriendelijk, intelligent en actief. In een gezin kan de langharige Weimaraner alleen goed aarden als hij goed gesocialiseerd is.
Daarnaast moet er één duidelijke baas in het gezin zijn. Deze baas moet duidelijk en consequent zijn. Ook is dit ras enorm actief. Hij heeft veel beweging nodig en moet uitgedaagd worden. Anders gaat hij zich vervelen en krijg je een hele vervelende hond. Voor een actief gezin dat veel buiten komt, is dit de perfecte hond.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?
Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.