Inhoudsopgave
De Weimaraner herken je het beste aan zijn grijze kleur. Er is geen hond die zo’n mooie vacht heeft als de grijze Weimaraner. De grijze tint kan reegrijs, zilvergrijs of muisgrijs zijn. Ook zijn alle tussenliggende tinten mogelijk. De kop en de oren van de Weimaraner zijn vaak iets lichter van kleur, maar past altijd binnen het kleurenpalet.
Over hoe de grijze Weimaraner aan zijn vachtkleur komt gaan veel verhalen de ronde. Eigenlijk weet niemand het met zekerheid. Dat maakt deze hond nog mysterieuzer.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!
Waar komt de grijze Weimaraner vandaan?
De Weimaraner komt uit Duitsland, uit de historische stad Weimar. Er zijn allerlei verhalen over hoe dit ras in Duitsland is gekomen, maar er is niet met zekerheid te zeggen welk verhaal juist is. De Vereniging de Weimarse Staande Hond zeggen dat de voorouders van deze hond de bloedhond en de Duitse dog zijn.
Maar er wordt ook vaak verwezen naar de Sint Hubertus Brak. Deze soort wordt gezien als de stamvader van alle jachthonden.
De Groot Hertog Karl August von Sachsen Weimar (1757-1828) heeft de naam aan de Weimaraner gegeven. Hij was een groot liefhebber van de jacht en had veel jachthonden, ook Weimaraners. Aan het Hof van Weimar is het ras stelselmatig gefokt. En in 1896 is de Weimaraner erkend als ras. De raskenmerken werden toen vastgelegd en een nieuw ras was geboren.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Hoe komt de grijze Weimaraner aan zijn kleur?
Toen in 1896 de raskenmerken van de Weimaraner vastgelegd werden, werd er ook iets vastgelegd over de kleur. Er werd bepaald dat een Weimaraner altijd een specifiek grijze kleur moet hebben. Deze kleur mag reegrijs, zilvergrijs of muisgrijs zijn. Ook zijn tussenliggende tinten toegestaan.
Als een Weimaraner een andere kleur heeft of bijvoorbeeld te veel witte vlekken heeft, dan is het niet een officiële Weimaraner. Een paar witte vlekjes op zijn borst en bij zijn tenen zijn toegestaan.
De mooie grijze kleur is kenmerkend voor de grijze Weimaraner. Maar hoe de hond aan deze specifieke kleur komt, weet men niet. Sommige mensen denken dat het een genetisch foutje is. Zij denken dat de Weimaraner een afstammeling van de Duitse Staande Korthaar is.
De zilvergrijze kleur zou dan een afgeleide zijn van de zwarte vacht van deze hond. Alleen zou je dan een blauwgrijze kleur krijgen en niet het zilvergrijs van de Weimaraner. Tot op heden is het dus een raadsel hoe deze hond aan die specifieke kleur komt. Wel is het een kenmerk dat alleen aan de Weimaraner toe te schrijven is. Zo kun je de hond dus altijd herkennen aan zijn bijzondere vachtkleur.
Hoe herken je een grijze Weimaraner?
Een grijze Weimaraner herken je als eerste aan zijn mooie en bijzondere grijze vacht. De pups van dit ras hebben hemelsblauwe ogen. Deze onweerstaanbare ogen veranderen van kleur als de hond ouder wordt. De ogen van een volwassen Weimaraner zijn amandelvormig en vaak is de hemelsblauwe kleur veranderd naar een licht tot donker barnsteenkleurig.
De hond kan een kortharige of een langharige vacht hebben. Een reu heeft een schofthoogte van 59 tot 70 centimeter en een teef is iets kleiner met een schofthoogte van 57 tot 65 centimeter. De grijze Weimaraner is een slanke hond. Het gewicht van de hond ligt tussen de 20 en 40 kilogram.
De grijze Weimaraner: een statige jachthond
De grijze Weimaraner is eeuwenlang gebruikt voor de jacht. De hond heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct. Door zijn intelligentie en werklust is het een perfecte partner voor jagers. Uit uiterlijk van de grijze Weimaraner is statig. Als deze statige jachthond naast de jager zit, is het een perfect plaatje.
De rasvereniging heeft er altijd streng op toegezien dat de grijze Weimaraner alleen voor de jacht werd gebruikt. Daarom zie je door de jaren heen ook weinig uiterlijke veranderingen aan de hond.
Tijdens de jacht heeft de grijze Weimaraner een belangrijke taak. Hij spoort het wild op, probeert zo dicht als mogelijk bij het wild te komen. En dan blijft de hond stokstijf staan. Hij tilt hierbij vaak zijn poot op. Zo wijst hij het wild aan. De jager weet precies waar het wild zit. Hij geeft de hond een commando en de hond laat het wild schrikken.
Dan heeft de jager het perfecte moment om het wild te schieten. Door de jaren heen is de taak van de grijze Weimaraner iets breder geworden. Hij kan nu ook het wild apporteren. Dat maakt deze hond nog populairder onder de jagers.
Leer alles over jouw lieve Weimaraner
Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De grijze Weimaraner als gezinshond
Hoewel de grijze Weimaraner eeuwenlang alleen voor de jacht is gefokt, zien we deze hond de laatste jaren steeds meer opduiken als gezinshond. Het karakter van de hond is uitermate geschikt voor gezinnen. De hond is vriendelijk, sociaal, lief. Maar de grijze Weimaraner heeft ook heel veel energie.
Dat betekent dat de hond het best op zijn plek is in een actief gezin. Dat kan een gezin met kinderen zijn, maar dat kan ook een stel of een alleenstaande zijn. Zolang de hond voldoende beweging en uitdaging krijgt, is hij op zijn plek.
Het jachtinstinct van de grijze Weimaraner is ook in de gezinshond aanwezig. Daarom is het verstandig om samen met de hond trainingen te gaan volgen. Het is natuurlijk niet wenselijk dat je hond alle konijnen en katten in de wijk de schrik aanjaagt. Daarom is het goed om de hond te trainen, zodat hij niet direct achter ieder rondrennend dier aan gaat.
De grijze Weimaraner: een sociale hond
De grijze Weimaraner is een sociale hond. Hij is graag bij zijn baas. Als jachthond wijkt hij niet van de baas zijn zijde. En als gezinshond is de Weimaraner ook het liefst de hele dag bij je. De hond kan niet lang alleen zijn. Dan kan hij verlatingsangst krijgen.
Een uurtje alleen is natuurlijk geen probleem, maar het liefst is deze hond de hele dag bij zijn baas. Hoewel het een sociale hond is kan de grijze Weimaraner zich terughoudend opstellen als hij bij vreemden is. Hij hecht zich erg aan zijn baas en is ook beschermend naar zijn baas en gezin.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?
Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.