Home | De schofthoogte van de Weimaraner: deze afmetingen mag je verwachten

De schofthoogte van de Weimaraner: deze afmetingen mag je verwachten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Weimaraner is een middelgroot tot groot hondenras. Het ras vindt zijn oorsprong in Duitsland in de stad Weimar. Het Hof van Weimar had lang geleden het alleenrecht op het fokken van Weimaraners. De hond staat ook bekend als de Weimarse Staande hond.

De reuen hebben een schofthoogte van 59 tot 70 centimeter en de teven hebben een schofthoogte van 57 tot 65 centimeter. Hierdoor behoort de Weimaraner tot de categorie middelgrote tot grote hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

Algemene kenmerken van de Weimaraner

Het ras Weimaraner vindt zijn oorsprong aan het Hof van Weimar. De Groot Hertog was een liefhebber van de jacht en ging vaak samen met de Weimaraners jagen. In deze periode is het officiële ras van de Weimaraner ontstaan. De honden werden uitsluitend aan het Hof van Weimar gefokt. Hierdoor was er een strenge controle op het ras. Uiteindelijk zijn de raskenmerken van de Weimaraner vastgesteld.

Een raszuivere Weimaraner voldoet altijd aan de volgende algemene kenmerken. De hond heeft een kortharige of langharige vacht. De vacht heeft de kleur reegrijs, muisgrijs of zilvergrijs. Het is ook toegestaan dat de hond een afgeleide van een van deze drie tinten heeft.

De kop en de oren zijn vaak iets lichter van kleur. De hond heeft geen vlekken op zijn lichaam, kop of poten. Het is enkel toegestaan dat er een witte vlek op zijn borst zit en een paar witte vlekken bij de tenen.

De reu van de Weimaraner heeft een schofthoogte die kan variëren tussen de 59 en 70 centimeter. De teef heeft een schofthoogte tussen de 57 en de 65 centimeter. Het kan dus voorkomen dat een grote teef en een kleine reu even groot zijn. Het kan zelfs voorkomen dat de teef groter dan de reu is.

In dat geval spreek je van een kleine reu en een grote teef. Ook qua gewicht doet de teef soms niet onder voor de reu. Een teefje weegt tussen de 25 en 35 kilogram en een reutje tussen de 30 en 40 kilogram. Soms kan het lastig zijn om een teef en reu puur om schofthoogte en gewicht van elkaar te onderscheiden.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Weimaraner (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Weimaraner heeft een goed jachtinstinct

Het jachtinstinct van de Weimaraner is goed ontwikkeld. Dat komt omdat de hond in eerste instantie alleen maar als hond voor de jacht werd verkocht. Het was geen gezinshond, maar echt een partner voor de jager. Tegenwoordig zie je wel dat de Weimaraner vaker in een gezin terecht komt. Het karakter van een Weimaraner past ook goed bij een gezin.

Maar besef wel dat het een middelgrote tot grote hond is die je in huis haalt. Als pup zijn ze natuurlijk nog niet zo groot. Maar met een schofthoogte van gemiddeld 62 centimeter komt de gemiddelde Weimaraner al snel met zijn kop bij je middel uit. Een flinke hond die je in huis hebt.

Het jachtinstinct van de Weimaraner kan, naast zijn grote formaat, nog wel eens tot problemen leiden binnen een gezin. Als de hond als pup niet goed gesocialiseerd en opgevoed is, zal hij eerder toegeven aan zijn natuurlijke drift om te jagen. Het is daarom niet verstandig om de Weimaraner los te laten lopen in een gebied met veel wild.

Vooral niet als je de hond zelf niet goed onder controle hebt. Met een schofthoogte van gemiddeld 62 centimeter hoef je niet bang te zijn dat je Weimaraner in een konijnenhol kruipt en er niet meer uitkomt. Maar hij zal wel op het konijn jagen en dat kan de dood van het konijn tot gevolg hebben. Een goede socialisatie en training is daarom van essentieel belang.

De Weimaraner als gezinshond

De Weimaraner is een ontzettende lieve, slimme, werklustige, intelligente en energieke hond. Een perfecte hond voor een actief gezin. Want de hond moet wel dagelijks zijn energie kwijt kunnen door flink te rennen of een lange wandeling te maken. Een actieve baas is een vereiste voor deze hond. Daarnaast is een ruim huis met een grote tuin iets wat de hond echt nodig heeft.

De Weimaraner is een middelgroot tot groot hondenras met een schofthoogte variërend van 57 tot 70 centimeter. Ze hebben een lange nek en een lange staart. Ze staan hoog op hun poten. En ze hebben veel ruimte nodig, juist omdat ze ook ze energiek zijn.

De Weimaraner kan goed met kinderen omgaan. Vooral als het de kinderen uit zijn eigen gezin betreft. Hoewel de hond een ontzettend lief karakter heeft, is het verstandig om vooral jonge kinderen nooit alleen te laten met de hond. De hond is groot en kan een klein kind makkelijk omver duwen.

Ook kan de hond ergens van schrikken en je kunt nooit voorspellen wat de hond dan gaat doen. Zelfs na een goede socialisatie van de hond is het advies om de hond niet alleen met je kind te laten.

Leer alles over de kenmerken van jouw Weimaraner

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Weimaraner: een grote en sterke hond

Houdt er ook rekening mee dat de Weimaraner een grote en sterke hond is. Als volwassene moet je al heel wat in je mars hebben om de Weimaraner in toom te houden. Daarom is een goede en consequente opvoeding erg belangrijk. Daarnaast is de Weimaraner geen hond waar kinderen mee kunnen wandelen.

Het jachtinstinct is te goed ontwikkeld en kinderen zullen geen overwicht op de hond hebben als hij een konijn of vogel ziet. De hond volgt dan zijn jachtinstinct en is zo sterk dat hij het kind waarschijnlijk meetrekt. De Weimaraner is een echte gezinshond, maar wel met één duidelijke en consequente baas.

De Weimaraner en verlatingsangst

Deze grote, stoere hond vindt het vreselijk om alleen thuis te zijn. De Weimaraner staat erom bekend dat hij snel verlatingsangst kan ontwikkelen. Met alle gevolgen van dien. De hond is niet graag alleen en dit kun je hem eigenlijk ook niet aanleren. Het is een sociale hond, die het beste gedijt als hij bij zijn baas en gezin is.

Het liefst gaat hij overal mee naar toe. Dit is bij iedere Weimaraner het geval. Deze honden zijn van oudsher gewend om altijd bij hun baas te zijn en die behoefte heeft de hond ook als hij in een gezin terecht is gekomen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!