Home | Blauwe Weimaraner: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Blauwe Weimaraner: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De blauwe Weimaraner is een kleur die maar weinig voorkomt bij de Weimaraner. Daarom is deze kleur niet officieel erkend als kleur. Een Weimaraner met een blauwgrijze kleur is dus geen officiële Weimaraner. De kleuren die wel zijn toegestaan zijn zilvergrijs, reegrijs en muisgrijs.

Ook kleurschakeringen binnen dit kleurenpalet zijn toegestaan. Soms heeft een Weimaraner een witte vlek op zijn borst en witte vlekjes bij zijn tenen. Dat is ook toegestaan als deze vlekken niet te groot zijn.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

De Weimaraner is een zuiver ras

De Rasvereniging van Weimaraners is erg strikt als het gaat om het fokken met Weimaraners. Lange tijd was het alleen toegestaan om Weimaraners voor de jacht te fokken. De hond mocht niet bij gezinnen geplaatst worden. De populariteit van de Weimaraner was vooral onder de jagers.

Zij wisten wat ze aan deze hond hadden tijdens de jacht. De fokkers zorgden ervoor dat het ras gezond was en bleef. Er was geen sprake van broodfok. De Weimaraner kon je alleen via de erkende fokkers krijgen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Weimaraner al eeuwenlang een zuiver ras is. Het uiterlijk van de Weimaraner is hierdoor in de loop van de jaren ook nauwelijks veranderd.

De officiële kleuren van de Weimaraner

De Weimaraner kan voorkomen in drie kleuren. Dat is reegrijs, zilvergrijs en muisgrijs. Deze drie kleuren zijn officieel vastgelegd als kleuren voor dit ras. Een Weimaraner met een ander kleurenpalet mag niet officieel een Weimaraner genoemd worden. Wel is het toegestaan dat de hond een tint van deze drie kleuren als vacht heeft.

Eigenlijk zijn alle afgeleiden van deze drie hoofdkleuren toegestaan. De kop en de oren van de Weimaraner zijn vaak ook iets lichter van kleur in vergelijking met het lichaam. In het verleden zag je ook af en toe een blauwgrijze Weimaraner. Dit is geen erkende kleur voor dit ras. En een hond met deze kleur mag dan ook niet als een Weimaraner verkocht worden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het ontstaan van de blauwe Weimaraner

De blauwe Weimaraner is ontstaan uit een kleurmutatie. De herkomst van deze blauwe Weimaraner is terug te leiden naar één voorouder die in de jaren 40 van de vorige eeuw naar de Verenigde Staten is geëxporteerd. Deze hond had wel een Weimaraner stamboom. Met deze hond is gefokt en zo is de blauwe Weimaraner ontstaan.

Omdat het allemaal terug te herleiden is naar één voorouder, kent deze hond veel meer ziekten dan de grijze Weimaraner. Er is een sterke mate van inteelt onder de blauwe Weimaraner. De blauwe Weimaraner is daarom geen sterke hond. Deze hond wordt daarom ook niet erkent als rasechte Weimaraner.

Verbod op fokken van de blauwe Weimaraner

Toen de Weimaraner ook als gezinshond werd gehouden, gingen fokkers ook met de kleur experimenteren. Er zijn Weimaraners die de kleur blauwgrijs bezitten. Dit zijn de blauwe Weimaraners. Omdat er maar heel weinig honden zijn die deze kleur hebben, is per 2016 besloten dat er met de blauwe Weimaraner niet meer gefokt mag worden.

Er kwam vanuit gezinnen steeds meer vraag naar deze zeldzame hond. Fokkers gingen daarom speciaal Weimaraners fokken met de blauwgrijze kleur. Het werd een echte modekleur. De Vereniging Weimarse Staande Hond heeft toen bepaald dat er niet meer met deze kleur gefokt mocht worden. Dit om het risico op inteelt en verwantschap te minimaliseren.

Dit fokverbod betekent niet dat er helemaal geen blauwe Weimaraners bestaan. Er mag alleen niet meer gefokt worden om deze specifieke kleur te krijgen bij een pup. De kleur blauwgrijs is nog steeds niet erkend als officiële kleur van de Weimaraner. Om het ras zuiver te houden is het goed dat er nu een verbod is om te fokken op deze modekleur.

Zie je toch een keer een blauwe Weimaraner, dan kun je er van uit gaan dat deze hond niet speciaal voor deze kleur is gefokt. Je zult ook niet snel een nestje vinden met alleen maar blauwe Weimaraners.

De kenmerken van de blauwe Weimaraner

De blauwe Weimaraner is geen officieel erkend ras. De hond stamt af van de Weimaraner, maar mag niet als zodanig verkocht worden. De blauwe Weimaraner heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als de grijze Weimaraner. Alleen de kleur van de vacht is anders. De blauwe Weimaraner is een lieve, intelligente hond.

De hond heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct. De blauwgrijze hond is niet specifiek voor de jacht gefokt. Het is een modekleur en de hond is gefokt omdat er vanuit gezinnen de vraag kwam naar deze kleur.

Omdat de kleur zo weinig voorkomt onder de Weimaraners, is de blauwe Weimaraner een bijzondere hond. Jammer genoeg komen onder honden met deze kleurschakering meer ziekten voor dan bij de grijze honden. Dat komt omdat er vaak sprake is van inteelt bij de blauwe Weimaraner. Voor een gezonde hond, kun je dus beter niet kiezen voor deze kleur.

Leer alles over jouw lieve Weimaraner

Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De vacht van de blauwe Weimaraner

De blauwe Weimaraner heeft vacht met korte haren. De honden hebben bijna geen onderwol. Dat betekent dat ze niet zo veel verharen. De vacht heeft niet zo veel verzorging nodig. Eén tot twee keer borstelen per week is voldoende om de vacht mooi, gezond en glanzend te houden.

De oren van de blauwe Weimaraner moeten regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Ook zal het haar bij de tenen af en toe bijgeknipt moeten worden.

De persoonlijkheid van de blauwe Weimaraner

De blauwe Weimaraner is een actieve hond. Zij werden vroeger altijd ingezet voor de jacht en daarom hebben deze honden nu nog steeds veel fysieke activiteit nodig. Ze zijn graag bij hun eigenaar en vinden het niet prettig om in een kennel gehouden te worden. Het zijn intelligente honden en ze hebben veel activiteiten nodig.

Dit voorkomt destructief gedrag. De blauwe Weimaraner past prima in een gezin, zolang dit gezin actief is en veel dingen met de hond onderneemt.

De blauwe Weimaraner kan niet goed alleen zijn. Hij heeft veel interactie met mensen nodig. En hij heeft uitdaging nodig. Ze kunnen als ze goed gesocialiseerd zijn ook goed overweg met andere honden. Katten, knaagdieren, reptielen, vogels en dergelijke zullen geen vrienden van de blauwe Weimaraner worden.

Daarvoor is hun jachtinstinct te goed ontwikkeld. Ook als ze goed gesocialiseerd zijn moet je altijd oppassen als er een kat of vogel in de buurt is. Het gedrag van de blauwe Weimaraner is dan onvoorspelbaar.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!