Home | Kan een Weimaraner bruin van kleur zijn?

Kan een Weimaraner bruin van kleur zijn?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Weimaraner heeft zijn naam te danken aan de jacht- en jachthonden liefhebber Groot Hertog Karl August von Sachsen Weimar. Hij was Groot Hertog van 1757 tot 1828 en jaagde vaak met Weimaraners. Hoewel de honden al veel langer bestaan.

De hond is al te zien op een schilderij van Antonis Mor uit 1549 en op een schilderij van Van Dijck uit 1631. Maar pas in de tijd van Hertog Karl August von Sachsen Weimar werd er stelselmatig met deze honden gefokt. Ze werden vooral gebruik om mee te jagen.

De Weimaraners hebben een ontzettend goed jachtinstinct. De honden hebben een hele bijzondere grijze kleur. Deze kleur kan in verschillende tinten voorkomen. Maar het is altijd een afgeleide van grijs. Een Weimaraner kan dus nooit een zwarte of bruine vacht hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Weimaraner nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Weimaraner!

De officiële kleur van de Weimaraner

De Weimaraner is te herkennen aan zijn bijzondere grijze kleur. De officiële kleur is zilvergrijs, muisgrijs of reegrijs. Deze kleuren kunnen ook in elkaar overlopen. In Engelstalige gebieden wordt de hond ook wel ‘Grey Host’ genoemd. Deze bijnaam heeft de hond te danken aan zijn bijzondere grijze kleur.

Alle raszuivere Weimaraners hebben één van de genoemde grijstinten. Ook is toegestaan dat ze wat witte vlekken op de borst of rond de tenen mogen hebben. Andere kleuren vacht dan reegrijs, zilvergrijs en muisgrijs zijn niet toegestaan. Omdat de Weimaraner een zuiver ras is, zie je ook eigenlijk nooit een andere kleur bij een Weimaraner met officiële stamboom.

De bruine Weimaraner

Een Weimaraner is altijd reegrijs, muisgrijs of zilvergrijs. Het kan ook voorkomen dat de hond een tussenkleur van deze kleuren heeft. Maar een andere kleur komt bij deze rashonden niet voor. Er wordt weleens gezegd dat de Weimaraner een afstammeling is van de Duitse Staande Korthaar.

De zilvergrijze kleur zou dan afstammen van de bruine of zwarte kleur van de Duitse Staande. Alleen is dat genetisch niet mogelijk. Als de zwarte vacht zal veranderen in een andere kleur door een genmutatie, dan zou het blauwgrijs worden en niet zilvergrijs. Dus de zilvergrijze kleur is niet te herleiden naar de bruine of zwarte vacht van de Duitse Staande.

Een bruine Weimaraner kan daarom ook niet voorkomen. Het gen voor een bruine vachtkleur zit niet in het DNA van de Weimaraner. Juist omdat er altijd zo zuiver is omgegaan met dit ras, kun je direct zien wanneer een hond geen rashond is. Lijkt een hond sprekend op een Weimaraner, maar is de vacht van de hond bruin? Dan kan het geen raszuivere Weimaraner zijn. Dan heb je altijd te maken met een kruising met een ander ras.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Weimaraner wordt ook uitgebreid behandeld in Weimaraner Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De raskenmerken van de Weimaraner

Een raszuivere Weimaraner is te herkennen aan een aantal specifieke kenmerken. Allereerst natuurlijk zijn bijzondere grijze kleur. Deze kan variëren van zilvergrijs, naar reegrijs naar muisgrijs. Ook zijn tussenvormen van deze kleuren mogelijk. Maar de kleur is altijd een variatie op deze drie kleuren.

Een bruine Weimaraner komt dus niet voor. Zie je toch een hond met een bruine vacht die lijkt op de Weimaraner, dan is het geen raszuivere hond. Waarschijnlijk is het dan een kruising van een Weimaraner met een ander ras.

De vacht van de Weimaraner is op het hoofd vaak iets lichter. Ook zijn de oren iets lichter van kleur. Maar het is altijd een afgeleide van zilver-, ree- of muisgrijs. De hond kan ook een donkere streep over het midden van de rug hebben. Dit noemen ze een aalstreep.

Niet alle Weimaraners hebben zo’n streep over hun rug lopen. Soms heeft een Weimaraner een paar witte vlekken op de borst of bij de tenen. Heeft de hond heel veel witte vlekken? Dan is het ook geen raszuivere Weimaraner.

De pups van een Weimaraner worden geboren met hemelsblauwe ogen. Nu worden de meeste pups geboren met blauwe ogen. Maar de ogen van de Weimaraner springen er echt uit. De kleur is fel lichtblauw. Naarmate de pup ouder wordt, verandert de kleur van de ogen oog. Volwassen Weimaraners hebben lichte tot donkere barnsteenkleurige ogen. Ook de vorm van de ogen is opvallend. Ze zijn bij de volwassen hond amandelvormig.

Leer alles over jouw lieve Weimaraner

Wil je álles leren over jouw Weimaraner? Bekijk dan ook het Weimaraner Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Kruising Weimaraner met een ander ras

De Weimaraner is tegenwoordig naast een populaire jachthond ook een goede gezinshond. Hij voelt zich het beste thuis in een actief gezin, aangezien de hond zelf ook vol energie zit. Het is een intelligente en vriendelijke hond.

Hoewel de rasvereniging vele decennia heeft geprobeerd om het ras zuiver te houden, komt het nu ook wel eens voor dat de Weimaraner gebruikt worden in een kruising. Door de jarenlange strenge regelgeving is het een gezond en sterk ras. Perfect dus om mee te fokken.

Een bekende kruising met de Weimaraner is die met de Labrador. De kleuren van de Labrador zijn anders dan de kleuren van de Weimaraner. Dus bij een kruising kun je naast de bekende grijze kleur, ook pups krijgen die bruin, zwart en blond zijn.

Zo kan het voorkomen dat je denkt een bruine Weimaraner te zien, terwijl je eigenlijk een kruising van de Weimaraner en de Labrador ziet. Dit is dan geen raszuivere hond meer. Ook niet als beide ouders dat wel zijn. Als je verschillende rassen met elkaar gaat kruisen, komt er nooit een rashond uit.

De bruine Weimaraner als gezinshond

De Weimaraner is een jachthond in hart en nieren. Zijn jachtinstinct is ontzettend goed ontwikkeld. Toch zie je steeds vaker dat de Weimaraner als een gezinshond wordt ingezet. De hond heeft een heel lief karakter, hij is slim en wil graag voor zijn baas werken. Als de hond bij een gezin komt, dan moet het wel een actief gezin zijn.

Het is belangrijk dat de hond voldoende beweging en aandacht krijgt. De Weimaraner kan niet goed alleen zijn. Het is een sociale hond en hij wil graag bij mensen in de buurt zijn.

Kies je voor de Weimaraner als gezinshond, dan kun je ook heel goed voor een kruising kiezen. Vooral de kruising Weimaraner met een Labrador is erg geschikt voor een gezin. Beide honden zijn sociaal en hebben een lief karakter. Het is dan ook mogelijk dat je Weimaraner lookalike niet zilvergrijs is, maar dat je een bruine Weimaraner/Labrador in huis hebt gehaald.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Weimaraner?

Bekijk dan het Weimaraner Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Weimaraners. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Weimaraner wilde weten in één compleet e-book!”

Weimaraner Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tricks over jouw Weimaraner!

  • Wil je een Weimaraner kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Weimaraner zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Weimaraner trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Weimaraner de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Weimaraners en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Weimaraner Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Weimaraner Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Weimarener Handboek interessant zal vinden.

Welkom Weimaraner vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!